Darussyifa' Online

Darussyifa' Online
klik pada imej untuk ke link

BIC Smart Shop

BIC Smart Shop
klik pada imej untuk ke pautan

Boikot Zionis La'natuLLAH!

Boikot Zionis La'natuLLAH!
klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

Selamatkan Gaza!

Selamatkan Gaza!
klik pada imej untuk ke link

Sunday, August 24, 2008

Kalau Tak Sibuk, Bukan Studentlah Namanya!!!Assalamu’alaikum warahmatuLLAHi wabarakatuh…

AlhamduliLLAH, setelah sekian lama ‘menyepikan diri’ tanpa khabar, tanpa entri terbaru untuk dikongsi bersama, akhirnya saya berjaya juga untuk ‘meloloskan diri’ daripada jadual kehidupan yang agak padat lantas mengambil sedikit masa untuk menulis entri ini. Sebenarnya sudah lama terbuku nian di hati untuk menulis, tetapi apakan daya…kehidupan sebagai mahasiswa tahun akhir memaksa saya untuk akur dengan jadual yang agak padat, diisi dengan temujanji bersama dengan supervisor untuk kajian saintifik projek tahun akhir, tugasan-tugasan tambahan, penglibatan dalam program-program anjuran pihak luar UPM Kampus Bintulu, serta secara tidak langsung turut terlibat dengan program-program anjuran pihak kolej sendiri, lebih-lebih lagi program kemerdekaan yang sedang berlangsung (sila lawat www.wiraislam.blogspot.com untuk pembacaan selanjutnya) yang dikendalikan oleh akhi Izzuddin – syabas ya akhi atas kejayaan anta dalam menganjurkan program Forum Kemerdekaan dan Keamanan baru-baru ini!


Memang sibuk!
Saya akui bahawa sememangnya kombinasi antara peranan sebagai pelajar tahun akhir dan sebagai individu yang beriltizam mengikat diri dengan perjuangan menjanjikan seribu satu kesibukan. Tugasan akan bertimbun setiap minggu, ditambah dengan term paper yang menjadi kewajipan untuk setiap pelajar tahun akhir yang mengambil kursus elektif. Tidak cukup dengan itu, pelawaan menjadi fasilitator untuk program-program -yang sememangnya merupakan peluang yang baik untuk da’wah, da’wah, da’wah!!- di hujung minggu.

Walau bagaimanapun, saya yakin bahawa apa yang saya alami sekarang bukanlah kesibukan di tahap maksimas!! Kalau dinilai semula, pasti ada lompong kekosongan yang mungkin telah diisi dengan perkara-perkara yang tidak membawa sebarang faedah dalam diari hidup kebelakangan ini.

Itulah yang menjadi ketakutan bagi saya – kalau-kalau kesibukan yang dialami saat ini sebenarnya kesibukan yang tidak membawa apa-apa manfaat kepada diri, kesibukan yang sepatutnya tidak menjadikan kita sibuk, tetapi kesibukan yang lebih menjauhkan diri daripada ALLAH SWT dan jalan-jalan menuju keredhaanNya. Wal ‘iyyadzabiLLAH!!!... Saya pun sudah mula pening melihat banyaknya perkataan ‘sibuk’ dalam tulisan ini.


Kalau tak sibuk, bukan studentlah namanya!!!
Seringkali terdengar di telinga saya keluhan teman-teman "Entah ape-ape sibuk minggu ni!!", "Hai, sibuknya!! Rasa macam nak mati sibuk macam ni!!", "Huh! Busy, busy. Pah ceroh (rujuk translator Bahasa Kelantan) busy!!" dan lain-lain lagi lafaz yang senada dengannya. Bertenanglah syeikh.. itu baru beberapa kerat assignment yang perlu dibuat. Ada lagi orang yang jauh lebih busy daripada kita di luar sana. Lagipun kalau dah namanya student, apalagi yang boleh kita harapkan selain daripada menanti tugasan-tugasan yang bakal menghujan dan menjadi seorang yang sangat busy. Kalau nak duduk rilek santai-santai gitu jer, lebih baik berhenti belajar duduk rumah tengok TV!!! Relaxlah bro! Kalau tak sibuk, bukanlah student namanya!!! Makcik cleaner pun busy.


Sinar cahaya di sebalik ke-busy-an…
AlhamduliLLAH
, saya baru sahaja selesai sesi pembentangan proposal untuk projek tahun akhir pada petang tadi. Syukur kepada ALLAH SWT, segala-galanya dipermudahkan sedangkan semua persiapan dibuat dalam keadaan yang tergesa-gesa dan di saat-saat akhir. Sekurang-kurangnya ringanlah sedikit beban dalam kepala yang beruban ini. Kalau sebelum ini, saya dan seorang sahabat karib saya asyik terkejar-kejar ke sana ke mari, terkontang-kanting mahu menyiapkan draft untuk proposal dan menghantar draft tersebut untuk disemak. Itu pun dua-tiga kali dihantar dan pada masa yang sama direject. Belum masuk handouts untuk slideshow untuk pembentangan lagi. MasyaALLAH…memang sibuk!

Hari-hari sebelumnya, draft masih lagi belum diluluskan sedangkan pembentangan hanya tinggal dua tiga hari sahaja lagi. Nak prepare untuk bentang pun belum berkesempatan lagi. Mujurlah melalui penglibatan dalam usrah sedikit sebanyak telah melatih diri untuk bercakap di khalayak ramai – cuma bezanya pembentangan adalah dalam Bahasa Inggeris, SubhanaLLAH!!!
Itu dua tiga hari sebelum presentation. Tetapi beberapa hari lagi sebelum itu (termasuk dua minggu sebelumnya), banyak program-program yang dilaksanakan termasuk persembahan nasyid (saya main bongo), kemudian menjadi fasilitator untuk kem kepimpinan Islam untuk pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bintulu, tidak cukup dengan itu ditambah lagi dengan ‘tugasan’ membantu untuk program Forum Kemerdekaan dan Keamanan secara bidan terjun, dan di bilik pula – draft proposal menanti, empat lab report menanti untuk disiapkan. Ditambah lagi dengan usrah serta group discussion. Ya Rabbi, memang sibuk!

Walau bagaimanapun, apa yang saya ceritakan tadi – saya bawakan bukanlah untuk mengeluh kerana sibuk. Secara jujur, daripada kesibukan ini saya ambil semuanya secara positif. Bagi saya inilah masanya untuk mempertingkatkan produktiviti dalam diri. Kita perlu bijak mencari peluang seperti ini!

Di sebalik kesibukan itu, saya temui sinar cahaya. Walaupun busy dengan jadual yang padat sebegitu, saya cuba terapkan konsep ibadah dalam kerja-kerja tersebut –"Aku buat ini kerana ALLAH!! Al-‘AmaluliLLAH!! Kita tolong ALLAH, maka ALLAH akan tolong kita!!!". Itulah antara kata-kata yang sentiasa saya bisikkan kepada diri ketika hati mula hendak mengeluh kerana sibuk. Dengan sepenuh hati saya yakini bahawa setiap yang saya lakukan ketika itu, jika semuanya berlandaskan "Al-‘AmaluliLLAH/Beramal kerana ALLAH", maka ALLAH akan permudahkan pula urusan saya.

AlhamduliLLAH, segala-galanya telah terbukti petang tadi. Walaupun dengan persediaan yang tidak seberapa, tapi saya cukup berpuas hati dan teman-teman sekuliah juga turut memberikan feedback yang amat memberangsangkan terhadap pembentangan saya. Saya amat bersyukur atas pertolongan ALLAH atas dipermudahkan urusan saya terutamanya petang tadi. Saya masih ingat lagi pada malam semalam sebelum hari pembentangan, saya dan sahabat-sahabat dipanggil untuk usrah mengejut pada pukul 11 malam sampai 1 pagi. Sedangkan slideshow untuk pembentangan belum siap, nak cakap apa untuk esok pun tak tahu lagi….kemudian di tengah-tengah sesi usrah, diuji pula dengan blackout (semakin susah hati saya ketika itu) – dengan keadaan slideshow masih dalam proses ketika itu, selepas itu perlu kepada pembacaan tambahan pula.. ketika itu saya hanya berserah kepada ALLAH, dan di dalam hati saya wujud keyakinan ALLAH akan bantu saya setelah pengorbanan yang saya lakukan sehingga di saat-saat akhir…

SubhanaLLAH! AlhamduliLLAH! ALLAHuakbar!

ALLAH SWT telah tolong saya.
Maka di sini, saya menadahkan tangan seraya berdoa….Ya ALLAH, betapa besar nikmat yang telah Engkau kurniakan kepadaku. Segala puji hanya bagiMu, kepadaMu ku serahkan diriku, maka jadikanlah aku di kalangan hambaMu yang soleh yang meyakini segala ketentuan di tanganMu. Jadikanlah aku termasuk di kalangan orang yang berada lurus dalam agamaMu dan keluarkanlah aku dari golongan orang yang terkeluar dari jalanMu. Jadikanlah aku dari kalangan orang yang membela agamaMu. AMEEN, Ya Rabbal ‘Alameen.

11.50 pm, Sabtu
23 Ogos 2008

Ghulam As-Sarawaki

P/S: Tidak rugi kita beriltizam untuk berjuang membela agamaNya. Sebenarnya semakin kita diuji dengan cabaran sedemikian, maka semakin terasa kemanisan iman dan kemanisan dalam berjuang. Itulah yang akan menambahkan keyakinan dan keimanan kita kepada ALLAH SWT, insyaALLAH. WaLLAHua’lam.

No comments:

Katakan "TAK NAK" Kepada Tabarrujul Jahiliyah!

Katakan "TAK NAK" Kepada Tabarrujul Jahiliyah!
klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

Alternatif Fesyen Islami

Alternatif Fesyen Islami
klik pada imej untuk ke link

Jom Belajar Bahasa Arab

Jom Belajar Bahasa Arab
klik pada imej untuk ke link

Video-video Pilihan

Ustaz Ismail Kamus - Nafsu Makan Ustaz Ismail Kamus - Alam Jin Ustaz Azhar Idrus - Banduan Akhirat Ustaz Azhar Idrus - Tidur 20 Tahun