Darussyifa' Online

Darussyifa' Online
klik pada imej untuk ke link

BIC Smart Shop

BIC Smart Shop
klik pada imej untuk ke pautan

Boikot Zionis La'natuLLAH!

Boikot Zionis La'natuLLAH!
klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

Selamatkan Gaza!

Selamatkan Gaza!
klik pada imej untuk ke link

Thursday, October 1, 2009

Baitul Muslim: Payahkah Beragama?


Assalamu’alaikum warahmatuLLAHi wabarakatuh,


AlhamduliLLAHi rabbil ‘alameen ‘alaa kulli haal,

Segala puji bagi ALLAH SWT Yang Maha Mentadbir Sekalian ke atas segala-galanya,

Selawat dan Salam tanda kecintaan ke hadrat Al-Rasul SAW, ahlul bayt serta para sahabat Baginda.


Mungkin kita selalu dengar rungutan orang tentang sukarnya beramal dengan Islam, banyak sangat pantang larang, haram itu ini, dan kadangkala kita juga hairan ada orang yang tidak melaksanakan tuntutan agama. Sehingga kadang-kadang kita tertanya-tanya, benarkah agama sampai sebegitu rupa sehinggakan orang rasa tidak mampu untuk beramal dengannya?

Saya yakin banyak faktor-faktor yang mendorong kepada corak pemikiran seperti ini.


Mungkin salah satunya seperti yang sentiasa disebut oleh Dr Yusuf Al-Qaradhawi bahawa kecenderungan orang yang berfatwa untuk memberikan fatwa yang bersifat Al-Ahwat yang agak memperberatkan berbanding fatwa bersifat Al-Aysar yang mudah dan amat menenangkan golongan yang mahukan agama dan golongan yang mahu berjinak-jinak dengan agama ataupun yang mahu bertaubat. Saya setuju.

Salah satu lagi faktor ialah kesalahan orang yang memegang kuasa kerana terlalu bertoleransi dengan banyak perkara-perkara yang menyanggahi ma’ruf dan syari’at. Contohnya, awal-awal lagi generasi ICT One-Malaysia zaman sekarang dilahirkan dalam keadaan pub dan arak sudah wujud di sekelilingnya, maka perkara itu nampak normal untuk diwujudkan. Maka tidak mustahil mungkin ada yang memandangnya seolah-olah perkara-perkara tersebut terwujud kerana maslahat manusia sedangkan ianya jauh daripada kebenaran. Saya juga setuju.

Manakala, ada satu lagi faktor yang mungkin kurang diberi perhatian iaitu peranan keluarga dalam mendidik anak-anak untuk hidup dengan agama. Maksud saya, hadith Nabi SAW sudah menjelaskan bahawa agama itu mudah dan tidak ada yang disusahkan oleh agama melainkan dia sendiri tidak faham agama lantas menyusahkan diri dalam perkara-perkara tertentu kerana menganggap itulah realiti Islam.

"Anak soleh penyejuk mata"


Sebab itu sesetengah orang merasakan agama ini payah. Itulah natijah apabila tidak dididik awal-awal dengan Islam, kemudian ditambah pula dengan keadaan fatwa yang kadangkala menyusahkan tanpa mengambil kira realiti kehidupan umat akhir zaman yang lemah iman, serta keadaan di mana haram jauh berlambak.

Maka di sinilah institusi Baitul Muslim (BM) memainkan peranannya. Kita didik anak-anak kita awal-awal lagi dengan agama, agar apabila dia sudah biasa hidup dengan melaksanakan tuntutan agama sedari kecil, tidak melampau untuk saya katakan bahawa anak itu nanti merasakan untuk melaksanakannya setakat hujung kuku dan tidak merasa leceh dan terbeban untuk melakukannya.

Sebab itu jangan hairan apabila orang dihadapkan dengan salah satu pendapat mazhab Syafie bahawa bacaan yang rosak dalam solat boleh membatalkan solat, dia terus rasa terbeban dan timbul was-was di dalam bacaannya. Maka terwujudlah rasa susah untuk membaca di dalam solat, kerana dia jarang membaca Al-Qur’an, kerana tidak dibiasakan dari kecil untuk mengamalkannya. Itu satu contoh kecil.

Contoh lain ialah puasa. Kita hairan ada yang ponteng puasa hanya kerana dakwaan gastrik yang murahan dan pening kepala, hanya kerana lapar dan dahaga tidak seberapa. Masalahnya ialah dia tidak dilatih dari kecil untuk puasa.


Begitu juga contoh-contoh lain. Solat terasa berat dan leceh, sedangkan ia mudah. Tutup aurat terutamanya muslimat akan terasa sangat memayahkan dan leceh sedangkan ianya mengandungi hikmah yang besar, dan tidak pula menyusahkan.

Datang usrah pun akan nampak susah dan payah. Padahal peringkat paling cabuk pun sekadar menadah telinga untuk mendengar diskusi masalah umat manusia zaman ini.

“Nak datang usrah? Err, ramai sangat yang alim-alim dan semuanya pakai tudung labuh. Rasa rimas pulak, lagipun sekarang cuaca panas, takut berpeluh pulak.” Itulah antara alasan pandir yang biasa didengar.

Semuanya akibat kurang praktis dari kecil.


Maka terzahirlah di mata manusia bahawa…

“susah untuk tinggalkan karaoke, sebab saya minat menyanyi. Susah nak tinggalkan seluar pendek, sebab saya biasa pakai seluar pendek. Time keluar je pakai seluar panjang. Saya bukan tak nak solat, tapi tak sampai seru lagi. Apa salahnya AF dan Mentor? Mereka hanya menyanyi, bukan berzina! Err, hukum hudud ko kate? Eii, susahla gitu. Ramai la yang kena potong tangan“. Inilah dia realiti yang menjangkiti hati baik rakyat biasa sampailah ke peringkat yang ada kuasa dan segala-galanya.

“Hudud belum lagi relevan, kita di Malaysia masyarakat majmuk”..Wal ‘iyya dza biLLAH. Saya berlepas diri daripada slogan seperti ini.


Maka untuk mengatasi masalah ini, sekurang-kurangnya untuk mengelakkan ia daripada menjangkiti generasi kita ialah dengan membiasakan anak-anak dengan amalan beragama sejak kecil lagi. Psikologi pendidikan anak-anak mengatakan bahawa peribadi seseorang itu mudah dibentuk semasa mudanya berbanding masa tuanya.

Sebelum seketul daging bernama hati itu berubah menjadi batu kerana tidak dibentuk sejak awal, lebih baik bermula dari awal.

Pepatah Bahasa Inggeris berbunyi “Old Habits Die Hard & You Can’t Teach Old Dog New Tricks”, Pepatah Melayu pula “Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya”.

Maka, mulakanlah dari awal demi pembentukan generasi aulad yang cinta dan faham Islam!


Semoga kita, samada yang sudah ataupun bakal bergelar ibu bapa berjaya mendidik anak-anak kita nanti, AMIN.


WaLLAHuta’al a’lam,


Ibn ‘AbdiLLAH As-Sarawaki,

8.07pm,

Khamis, 1 Oktober 2009,

Kuching, Sarawak.

No comments:

Katakan "TAK NAK" Kepada Tabarrujul Jahiliyah!

Katakan "TAK NAK" Kepada Tabarrujul Jahiliyah!
klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

Alternatif Fesyen Islami

Alternatif Fesyen Islami
klik pada imej untuk ke link

Jom Belajar Bahasa Arab

Jom Belajar Bahasa Arab
klik pada imej untuk ke link

Video-video Pilihan

Ustaz Ismail Kamus - Nafsu Makan Ustaz Ismail Kamus - Alam Jin Ustaz Azhar Idrus - Banduan Akhirat Ustaz Azhar Idrus - Tidur 20 Tahun