Darussyifa' Online

Darussyifa' Online
klik pada imej untuk ke link

BIC Smart Shop

BIC Smart Shop
klik pada imej untuk ke pautan

Boikot Zionis La'natuLLAH!

Boikot Zionis La'natuLLAH!
klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

Selamatkan Gaza!

Selamatkan Gaza!
klik pada imej untuk ke link

Friday, March 5, 2010

Da'wah: Teori Mantap, Praktikal Tak Ke Mana?

Assalamu’alaikum warahmatuLLAHi wabarakatuh,


AlhamduliLLAHi rabbil ‘alameen ‘alaa kulli haal,

Segala puji bagi ALLAH SWT Yang Maha Mentadbir Sekalian ke atas segala-galanya,

Selawat dan Salam tanda kecintaan ke hadrat Al-Rasul SAW, ahlul bayt serta para sahabat Baginda.


AlhamduliLLAH, setelah sekian lama menyepi akhirnya saya diberikan kekuatan oleh ALLAH SWT untuk menulis semula. Mungkin tidaklah sehebat dulu (itupun kalau dulu memang hebat), tetapi saya sedang mengumpul kekuatan untuk menulis semula. Terasa lemau akibat kekontangan idea & masa lebih banyak diluangkan untuk aktiviti luar yang membabitkan jamaah. AlhamduliLLAH, walaupun ruang da’wah di alam maya tidak dapat dimanfaatkan seperti dahulu, kesempatan untuk memperkasakan jamaah & da’wah di luar ruang lingkup alam maya juga agak memperkayakan jiwa. Semoga ALLAH berikan kekuatan untuk terus menulis untuk da’wah ilaLLAH wa ridhaLLAH.


Menyebut tentang da’wah, baru pagi semalam semasa dalam perjalanan menuju ke pejabat, saya sempat berbincang dengan seorang Ustaz yang agak veteran dalam bidang da’wah ini. Ustaz tersebut yang merupakan seorang Penyelia Zon di salah satu bahagian di Sarawak berkhidmat selama lebih daripada 10 tahun bersama NGO Islam yang berdiri kukuh di Sarawak, iaitu HIKMAH (Harakah Islamiyyah). Berbincang tentang pengalamannya berda’wah di kawasan pedalaman yang agak jauh daripada gelombang kemajuan, beliau telah memberikan satu komentar yang amat memberikan kesan ke dalam hati, justeru sedikit sebanyak menempelak golongan da’wah yang sangat rancak membicarakan teori da’wah melalui bengkel, ijtima’, muktamar, tamrin & sebagainya, tetapi hakikatnya sangat kurang dari sudut praktikal ataupun hands-on.


Katanya:

“Nang rami urang boleh nyebut pasal teori da’wah, tapi coba sidak pergi ke pedalaman nun merasa kedirik camney rasa berda’wah dengan urang masayarakat Iban di pedalaman. Kamek dah 15 tahun dudok di Ulu Simunjan nun. Kamek kadang-kadang nangga urang nyebut teori berda’wah tapi praktikal sikda, sik guna. Kita nang kuat nyebut pasal da’wah tapi mun disuroh pergi ke pedalaman nun, bermalam kat rumah panjang dengan asuk ngan dak babi, sikboh lamak, seminggu-duak jak cukuplah..ya pun belum tentu maok”

Dalam Bahasa Melayunya:

“Memang ramai yang boleh bercakap tentang teori dalam berda’wah, tetapi adakah mereka sanggup untuk turun ke pedalaman untuk merasai sendiri bagaimana cabaran berda’wah kepada masyarakat Iban di pedalaman. Saya sudah menetap di Ulu Simunjan (untuk menjalankan tugas sebagai penda’wah & penyelia zon) selama 15 tahun. Saya kadangkala melihat golongan tertentu sangat rancak membicarakan teori da’wah. Akan tetapi tiada gunanya semua itu tanpa praktikal. Kita memang kuat menyebut tentang da’wah tetapi apabila disuruh untuk pergi ke pedalaman untuk bermalam di rumah panjang dengan keadaan bergelumang dengan anjing dan babi selama seminggu-dua, itupun belum tentu sudi”


Ya! Saya amat bersetuju dengan kata-kata beliau. Kebanyakan daripada kita yang mengaku sebagai ahli gerakan Islam & orang yang terjun meletakkan diri di dalam golongan penda’wah hanya galak berbicara soal teori menyentuh hati, strategi dan sebagainya yang dipetik daripada mana-mana buku. Akan tetapi tidak ramai yang sanggup untuk melakukannya secara praktikal.

Kita sentiasa menyebut tentang kewajipan berda’wah termasuk kepada yang non-muslim, tetapi sikap kita yang asyik sentiasa mengelak dengan berbagai alasan menyebabkan kita tidak dapat mempraktikkan skill-skill yang diperoleh daripada tamrin & sebagainya ke dalam dunia yang nyata. Kita masih tidak mampu untuk memecahkan comfort-zone barrier yang memagari sekeliling kita. Akhirnya teori tetap tinggal teori yang hanya terletak di atas kertas & setidak-tidaknya dibaca berulang-ulang kali & dibincangkan di dalam usrah, ijtima’ & sebagainya. Maka kita terus gagal untuk melaksanakan perintah ALLAH untuk menyebarluaskan gelung rangkaian Islam. Masih jauh lagi kita daripada kejayaan andai pagar-pagar zon selesa tidak dirobohkan.


Saya amat merasa kagum dengan usaha NGO Yayasan Amal Malaysia yang semakin menampakkan keprihatinan mereka untuk deliver Islam kepada masyarakat melalui aktiviti-aktiviti amal mereka. Salah satu daripada usaha mereka yang boleh dibanggakan ialah usaha mereka untuk menjaga kebajikan masyarakat Iban Ulu Kota, Pakan di kawasan pedalaman Sarikei. Sudah beberapa kali siri lawatan diadakan dengan tujuan untuk mengembangkan lagi masyarakat Iban Muslim di sana. Baru-baru ini di dalam salah satu siri lawatan mereka yang lebih dikenali sebagai ‘Ziarah Da’wah’, mereka telah berjaya mengadakan upacara pecah tanah bagi pembinaan surau demi kepentingan masyarakat Iban Muslim di sana. Alangkah baiknya jika usaha-usaha seperti ini dirancakkan di bumi Sarawak ini bagi menyuburkan lagi tanah Sarawak yang kian kontang daripada ruh-ruh keimanan.


Walaupun begitu, saya tidaklah menyangkal usaha sesetengah golongan yang terus menjalankan peranan mereka untuk menyampaikan da’wah kepada masyarakat Bandar. Usaha-usaha untuk membawa islah ke dalam masyarakat tidak mengira tempat sememangnya wajib diteruskan. Akan tetapi, perlu dijenguk-jenguk juga keadaan masyarakat di luar bandar yang jauh di pedalaman. Jangan dibiarkan bersawang ruang ‘mengundang hidayah’ yang kosong itu. Usaha untuk membawa & memperkayakan Islam di luar Bandar perlu diperhebatkan agar masyarakat luar Bandar dapat mengenali akan keindahan Islam. Martabat masyarakat juga dapat dipertingkatkan kerana cahaya Islam yang menaungi mereka.


Adapun, tulisan ini sebenarnya lebih kepada teguran kepada diri yang berbuih mulut menyebut tentang da’wah tetapi hakikatnya masih banyak lagi yang tidak mampu dilaksanakan. Sebagai seorang yang masih lagi bertatih di dalam rencana da’wah ini, saya merasakan bahawa perjalanan saya sendiri untuk ke tahap yang dikatakan oleh Ustaz itu tadi masih sangat jauh. Walaupun merasa lemah & tidak berupaya untuk bergerak sehingga ke tahap itu, saya rasa tidak sayugialah untuk saya melepaskan peluang mengisi ruang-ruang yang boleh digunakan untuk terus menyampaikan mesej Islam. Saya doakan ALLAH SWT kurniakan kekuatan kepada kita bersama untuk terus menyeru kepada Islam melalui apa jua medium. Semoga kita sama-sama dikurniakan kejayaan di dunia & di akhirat! Ameen Ya ALLAH!


Ibn ‘AbdiLLAH As-Sarawaki,

2.06pm,

6 Mac 2010, Sabtu,

Kuching, Sarawak.

1 comment:

Anonymous said...

dakwah itu luas setiap hari kita berjumpa dengan orang baru disekeliling kita. Apa peranan kita kepada mereka. sudahkah kita sampaikan risalah islam kepada mereka. Tidak perlu kepada aktiviti grand, yang penting fikirkan bagaimana nak memulakan kepada kawan-kawan bukan islam sekeliling kita.

Katakan "TAK NAK" Kepada Tabarrujul Jahiliyah!

Katakan "TAK NAK" Kepada Tabarrujul Jahiliyah!
klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

Alternatif Fesyen Islami

Alternatif Fesyen Islami
klik pada imej untuk ke link

Jom Belajar Bahasa Arab

Jom Belajar Bahasa Arab
klik pada imej untuk ke link

Video-video Pilihan

Ustaz Ismail Kamus - Nafsu Makan Ustaz Ismail Kamus - Alam Jin Ustaz Azhar Idrus - Banduan Akhirat Ustaz Azhar Idrus - Tidur 20 Tahun