Darussyifa' Online

Darussyifa' Online
klik pada imej untuk ke link

BIC Smart Shop

BIC Smart Shop
klik pada imej untuk ke pautan

Boikot Zionis La'natuLLAH!

Boikot Zionis La'natuLLAH!
klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

Selamatkan Gaza!

Selamatkan Gaza!
klik pada imej untuk ke link

Saturday, January 10, 2009

Khutbah 9 Januari 2009: Hijrah Dimartabat Palestin Berdaulat

Khutbah UPMKB: Hijrah Dimartabat Palestin Berdaulat
Tarikh : 9 Januari 2009 / 12 Muharram 1430
Lokasi: Masjid Pusat Islam UPMKB
Khatib: En Ramzey bin Sedzin

Sidang Jumaat yang dirahmati ALLAH sekalian,
Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada ALLAH SWT dengan sebenar-benar takwa serta melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Sesungguhnya orang yang bertakwa itu ialah semulia-mulia hamba ALLAH yang akan memperolehi segala kebaikan, pertolongan ketika kesukaran, lindungan, keberkatan, kemudahan dan kejayaan hidup yang telah dijanjikan di sisi ALLAH SWT. Tajuk khutbah pada hari ini ialah Hijrah Dimartabat Palestin Berdaulat.

Sidang Jumaat yang dihormati sekalian,
Firman ALLAH SWT dalam ayat 74 Surah al-Anfal:

“Dan mereka yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan ALLAH dan mereka yang memberi tempat kediaman dan pertolongan maka merekalah orang-orang yang benar-benar beriman. Mereka memperolehi keampunan dan kurniaan yang mulia”.

Kini kita telah berada pada tahun baru 1430 Hijrah dan juga 2009 Masihi di mana umat Islam menyambut ketibaan tahun baru ini dalam keadaan perisitwa berdarah apabila saudara seagama kita di Semenanjung Gaza, Palestin diserang tanpa belas kasihan oleh zionis Yahudi laknatuLLAH dari arah darat dan udara sehingga mengorbankan 410 nyawa termasuk kanak-kanak dan orang tua, manakala 1,900 lagi cedera setakat 6 hari ini.

Setelah lebih setahun bekalan makanan disekat, bekalan ubat-ubatan dinafikan, minyak dan gas dihalang, permit kerja dibekukan terhadap penduduk Gaza yang dikuasai oleh Pergerakan HAMAS maka pengganas paling kejam di dunia iaitu zionis Yahudi memulakan serangan besar-besaran untuk membunuh umat Islam atas alasan pejuang Islam menyerang Israel. Alasan yang memualkan ini sentiasa dilaungkan untuk menipu dunia sedangkan zionis Yahudi merupakan penceroboh yang merampas tanah air milik umat Islam kerana mereka telah ditanam kepercayaan melalui Kitab Yahudi Talmud dan terbaru Khakam iaitu ulama’ Yahudi telah mengeluarkan fatwa supaya bangsa Arab sama ada Islam dan Kristian mesti dihapuskan bagi memastikan Yahudi menguasai Palestin seterusnya dunia.

Sidang Jumaat yang dirahmati ALLAH,
Setiap kali membicarakan peristiwa hijraturrasul SAW maka kita sentiasa diingatkan tentang penderitaan dan penyeksaan yang diterima oleh umat Islam semasa berada di bumi Mekah, tanah air sendiri semata-mata beriman kepada ALLAH dan rasul-Nya. Akhirnya umat Islam diizinkan untuk mendapat perlindungan daripada Raja An-Najasyi di Habsyah bagi hijrah yang pertama sebelum berlakunya hijrah yang lebih besar sehingga terdirinya Daulah Islamiah di Madinah al-Munawwarah. Kita masih ingat bagaimana bersungguhnya Nabi Muhammad SAW dalam mengembangkan dakwah Islam termasuk berusaha menyampaikan dakwah Islam ini kepada penduduk Taif setelah tekanan di Mekah begitu hebat tetapi malangnya di sana baginda bukan sahaja dicemuh malah dilontar dengan batu. Pada waktu inilah Nabi menadah tangan memohon bantuan daripada ALLAH SWT seraya berdoa, antaranya :

“Ya ALLAH Tuhan Yang Paling Penyayang, Engkaulah Tuhan kepada golongan yang lemah tertindas, Engkaulah Tuhanku. Kepada siapakah Engkau menyerahkan diriku ini. Adakah kepada orang jauh yang memandangku dengan muka yang masam ataupun kepada musuh yang Engkau berikan kepada mereka kuasa untuk menguasai urusanku….
Bila kita ingat kepada perisitwa ini maka inilah juga doa saudara seagama kita yang sedang menunggu masa untuk dibom dan dibunuh sesuka hati oleh zionis Yahudi di bumi Palestin tanpa mendapat bantuan dan sokongan sewajarnya daripada negara umat Islam yang lain. Rejim zionis bukan setakat mengebom rumah dan bangunan malah turut memusnahkan lima buah masjid dan dua dewan ibadat setakat ini. Malah ada bot bantuan kemanusiaan antarabangsa yang mengisi bekalan perubatan dan doctor-doktor bedah telah disekat dan diserang oleh tentera laut rejim zionis.

Kenyataan Perdana Menteri Israel bahawa yahudi disuruh oleh setengah pemimpin arab supaya menyerang Gaza ada kebenarannya bila pemimpin parti FATAH yang kalah dalam pilihanraya mengerah agar pegawainya untuk mengambil alih Gaza selepas sehari ia diserang. Begitu juga tindakan kerajaan Mesir yang pada mulanya begitu berdegil membuka pintu sempadan daripada dimasuki oleh penduduk Palestin yang ingin mendapat perlindungan serta menghalang sebarang bentuk saluran bantuan kemanusiaan oleh negara-negara lain yang ingin menggunakan laluan sempadan Mesir untuk masuk ke Gaza. Yang paling kejam lagi apabila ada sebuah keluarga yang mencari perlindungan daripada serangan tentera udara rejim zionis telah ditembak oleh pengawal sempadan negara Mesir di sempadan Rafah sehingga menyebabkan kematian seorang dan anaknya yang masih kecil. Inilah yang berlaku kepada rakyat Palestin yang bukan sahaja dizalimi oleh rejim zionis tetapi kerajaan negara Arab yang berada di sekitarnya. Mereka diserang oleh rejim zionis keparat dan dibaham oleh kawan jahat. Selagi negara umat Islam dipimpin oleh pemimpin yang gila dunia maka selagi itulah penderitaan umat Islam dan keganasan rejim zionis serta sekutunya gagal dihentikan.
Sidang Jumaat yang diberkati ALLAH,
Sabda Nabi SAW:
“Seorang muslim ialah orang yang menyelamatkan saudaranya muslim yang lain melalui lidah dan tangannya. Dan seorang yang berhijrah ialah sesiapa yang berhijrah daripada perkara yang ditegah oleh ALLAH daripadanya.”

Antara asas yang kuat dalam menjayakan Daulah Islamiyyah yang gemilang di bumi Madinah ialah terbinanya semangat persaudaraan yang kuat antara antara golongan Muhajirin dan Ansar. Semangat persaudaraan Islam yang berjaya mengikis semangat Assobiyah atau perkauman sempit ini telah mendatangkan kemenangan dan kemajuan yang gemilang kepada umat Islam. Pada hari ini kita dapat rasakan bagaimana perasaan persaudaraan di kalangan umat Islam yang semakin longgar akibat semangat kebangsaan yang kuat sehingga tidak lagi merasakan bahawa isu Palestin adalah isu umat Islam bukannya isu rakyat Palestin sahaja.

Betapa ramai umat Islam hari ini yang terus seronok menyambut tahun baru dengan hiburan melalaikan ketika saudara seagama di Palestin meraung kesakitan. Gembirakah kita bila mengelilingi hidangan makanan yang lazat sedangkan umat Palestin tengah berdepan dengan peluru rejim zionis dari udara dan darat. Bahagiakah kita semasa berehat dalam mahligai indah sedangkan umat Palestin tengah meratap sedih melihat rumah mereka dibom menyembam tanah. Selesakah kita bila asyik bergurau senda dengan anak isteri sedangkan umat Palestin tengah berduka memangku tubuh anak kecil yang tidak bernyawa lagi. Sempurnakah iman kita sekiranya membiarkan saudara seagama menangis menderita sedangkan kita asyik bergelak ketawa.

Sidang Jumaat yang dikasihi ALLAH,
Sabda Nabi SAW:
“Sesiapa yang dibunuh kerana mempertahankan hartanya maka dia adalah mati syahid, sesiapa yang dibunuh kerana mempertahankan agamanya maka dia adalah mati syahid, sesiapa yang dibunuh kerana mempertahankan darahnya maka dia adalah mati syahid dan sesiapa yang dibunuh kerana mempertahankan ahli keluarganya maka dia adalah mati syahid.

Hijrah turut mengajar erti pengorbanan di mana golongan Ansar sanggup memberi rumah, modal perniagaan malah ada yang mempunyai isteri lebih daripada seorang sanggup mencerai salah seorang isterinya untuk dikahwini dengan saudara Muhajirin. Sedarlah kita bahawa untuk mencapai kemenangan tidak cukup sekadar menitis air mata tetapi mestilah berkorban segala apa yang ada termasuk menumpahkan darah ke bumi dalam memerdekakan Masjid Aqsa yang merupakan qiblat pertama umat Islam serta yakin bahawa bumi Palestin adalah tanah wakaf milik seluruh umat Islam.

Umat Palestin adalah penjaga kepada tanah wakaf milik kita semua. Ayuh bangun membantu umat Palestin dengan doa, harta dan jiwa raga kita serta memboikot barangan Israel dan sekutunya terutama Amerika Syarikat. Biar bermandi darah, pantang pejuang menyerah kalah. Biar nyawa melayang, bumi Aqsa mesti dimerdekakan. Biar bercerai nyawa daripada badan asalkan keganasan zionis Yahudi dapat dihentikan. Beritahu kepada dunia bahawa umat Islam yang bermaruah tidak akan membiarkan tubuh umat Islam diratah dan bumi kita dijajah.

Sama-sama kita laungkan

“Khaibar Khaibar Ya Yahud!! Jaisyu Muhammad Saufa Ya’ud!!”

Berambus! Berambus wahai Yahudi! Tentera Muhammad ‘kan kembali!!

Firman ALLAH dalam ayat 74 surah An-Nisa’:

“Oleh itu (orang beriman) yang mengutamakan kebahagiaan akhirat daripada kesenangan dunia hendaklah mereka berperang pada jalan ALLAH. Dan sesiapa yang berperang pada jalan ALLAH lalu dia gugur syahid atau beroleh kemenangan maka Kami akan menganugerahkannya ganjaran pahala yang besar.

____________________________________________________________________

Teks khutbah ini dipindahkan ke dalam blog ini atas ihsan dan kebenaran daripada En Ramzey bin Sedzin.

Ibn 'AbdiLLAH As-Sarawaki
Sabtu
10 Januari 2009,
11.44pm
Bintulu, Sarawak.

No comments:

Katakan "TAK NAK" Kepada Tabarrujul Jahiliyah!

Katakan "TAK NAK" Kepada Tabarrujul Jahiliyah!
klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

Alternatif Fesyen Islami

Alternatif Fesyen Islami
klik pada imej untuk ke link

Jom Belajar Bahasa Arab

Jom Belajar Bahasa Arab
klik pada imej untuk ke link

Video-video Pilihan

Ustaz Ismail Kamus - Nafsu Makan Ustaz Ismail Kamus - Alam Jin Ustaz Azhar Idrus - Banduan Akhirat Ustaz Azhar Idrus - Tidur 20 Tahun