Darussyifa' Online

Darussyifa' Online
klik pada imej untuk ke link

BIC Smart Shop

BIC Smart Shop
klik pada imej untuk ke pautan

Boikot Zionis La'natuLLAH!

Boikot Zionis La'natuLLAH!
klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

Selamatkan Gaza!

Selamatkan Gaza!
klik pada imej untuk ke link

Tuesday, November 25, 2008

Tribut Untuk Naqib-ku : Ustaz Mohd Siroj Al-Penangi


Salam'alaik warahmatuLLAHi wabarakatuh,

Minggu ini minggu terakhir Ustaz Siroj akan berada di Bintulu. Sedih yang amat sangat - itulah yang terbuku di hati saya. Jika dilepas pergi, akan hilanglah salah seorang daripada aktivis dakwah bi bumi Bintulu yang tercinta ini. Beliau yang merupakan salah seorang daripada panel penasihat B.I.C (Bintulu Iqra' Centre) memang telah banyak memberikan sumbangan kepada dunia dakwah di Bintulu dan juga sebagai seorang guru, telah banyak berkhidmat dengan cemerlang untuk pelajar-pelajar beliau.

Mahu sahaja dihalang daripada lepas pergi, tapi apakan daya tugas sebagai guru yang memerlukan seseorang itu untuk berpindah tempat kerja lebih mengatasi. Beliau terpaksa berpindah ke Pulau Pinang atas urusan kerja. Ada baiknya beliau pulang ke Pulau Pinang, agar dapat bersama membantu keluarga beliau. Isnin baru-baru ini, sempat berkunjung ke rumah beliau, kata beliau "Ustaz anak sulung, jadi kalau balik ni lebih banyak membantu mak ayah."

Mungkin ada yang bertanya siapa dia gerangan Ustaz Siroj ini?

Dia merupakan seorang Ustaz yang diberi kepercayaan sebagai Penolong Kanan Hal Ehwal Murid di SMK Kidurong di Bintulu. Selain daripada itu, beliau juga merupakan salah seorang pentazkirah yang terkenal di Bintulu ini, di bawah platform B.I.C., juga selaku salah seorang daripada panel penasihat B.I.C.

Istimewanya beliau kerana setiap kali diundang untuk memberikan ceramah atau tazkirah, beliau seringkali berjaya membuat para pendengar ketawa. Itulah salah satu daripada trait yang saya begitu respect yang ada padanya, cara beliau menarik minat mad'unya. Saya teringat tentang satu ketika semasa kami mengadakan program Khidmat Masyarakat di Sebauh (salah satu bahagian di Bintulu), ada beberapa orang pelajar sekolah rendah tersengih-sengih dan tersipu-sipu malu melihat saya dengan Ustaz Siroj yang ketika itu sedang bersembang. Rupa-rupanya nak ambil gambar Ustaz Siroj (saya pun masuk sekali hehehe). Hebatnya 'pengaruh' Ustaz Siroj sehinggakan pelajar-pelajar yang bukan dari sekolah tempat beliau mengajar pun turut meminatinya.

Above all, yang saya paling kagumi adalah sifat mujahadahnya yang melebihkan urusan dakwah yang kadangkala menuntut banyak pengorbanan dari segenap segi - baik menuntut pengorbanan wang ringgit, memberikan prioriti kepada dakwah atas urusan lain, dan lain-lain lagi. Nak cerita, walaupun beliau banyak turun ke lapangan ummat, beliau tidak pernah mengabaikan tanggungjawab beliau sebagai seorang suami dan ayah. Lihat sahaja pada keadaan rumahtangganya, saya yakin beliau berjaya menguruskan keluarga. Terserlah kebahagiaan rumahtangga beliau, itulahh natijah membina keluarga atas dasar-dasar Islam.

Sebelum Ustaz Siroj melangkah pergi, saya dan sahabat-sahabat dari UPM Kampus Bintulu selaku anak didiknya ingin memohon seribu kemaafan jika pernah tersalah dan silap dan tindakan kami semasa kami masih berada di bawah didikan Ustaz dahulu.

Selamat Maju Jaya dalam perjuangan Ustaz berbakti kepada keluarga dan masyarakat semasa di Pulau Pinang nanti.

"Selamat Berjuang Sahabatku, Semoga ALLAH Memberkatimu"

Wassalam,

*Foto di atas adalah ihsan daripada www.wiraislam.blogspot.com

Ibn 'AbdiLLAH As-Sarawaki,
Rabu, 26 November 2008,
6:19am

2 comments:

Mohd Izzuddin Ismail said...

*Foto di atas adalah ihsan daripada www.wiraislam.blogspot.com

nta x minta pn ngan ana gmbr tu... ada hakcipta tu. letih ana design.
ntah bila ana bg wang ihsan kat nta... minta ngan CM la...

hoho..

erm... ptut pn x ramai org komen blog nta. nta ni... dh nta setting utk ahli blogger n blog2 lain je...

huhu...

*Foto di atas adalah ihsan daripada www.wiraislam.blogspot.com

nta x minta pn ngan ana gmbr tu... ada hakcipta tu. letih ana design.
ntah bila ana bg wang ihsan kat nta... minta ngan CM la...

hoho..

wassalam. Gud luck my fren.

wassalam. Gud luck my fren.

Ibn 'AbdiLLAH as-Sarawaki said...

salam...hmmphh...ptut la xde komen dr org lain lgsung...jazakaLLAH sudi bgtau...mklumla, bru blajar guna...

Katakan "TAK NAK" Kepada Tabarrujul Jahiliyah!

Katakan "TAK NAK" Kepada Tabarrujul Jahiliyah!
klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

klik pada imej untuk ke link

Alternatif Fesyen Islami

Alternatif Fesyen Islami
klik pada imej untuk ke link

Jom Belajar Bahasa Arab

Jom Belajar Bahasa Arab
klik pada imej untuk ke link

Video-video Pilihan

Ustaz Ismail Kamus - Nafsu Makan Ustaz Ismail Kamus - Alam Jin Ustaz Azhar Idrus - Banduan Akhirat Ustaz Azhar Idrus - Tidur 20 Tahun